Statiskt genererad
Beef Tagine
En långkokt, mustig nordafrikansk gryta med mört nötkött, exotiska kryddor och torkad frukt – perfekt som värmande middag för familj eller sällskap.
Tid
4 h
Portioner
8 portioner
Svårighetsgrad
Svår
Favoriter
0 favoriter
Ingredienser
- 1 kg högrev (chuck roast), skuren i bitar.
- 1 tsk salt.
- 1 tsk svartpeppar.
- 1 tsk paprika (vanlig).
- 0,5 tsk kanel.
- 1 tsk spiskummin (cumin).
- 1 tsk koriander (mald).
- 2 msk oliv- eller matolja.
- 1 medelstor gul lök, hackad.
- 3 vitlöksklyftor, finhackade.
- 2 tsk färsk ingefära, finhackad.
- 2 msk tomatpuré.
- 1 burk (≈425 g) krossade tomater.
- 3 dl köttbuljong (beef broth) eller mer.
- 2 tsk spansk paprika (optional).
- 1,5 tsk mald koriander.
- 0,5 tsk mald spiskummin.
- 0,3 tsk gurkmeja.
- 2 morötter, skurna i större bitar.
- 1 burk kikärtor (≈425 g), avrunna.
- 12 torkade aprikoser.
- 6 msk russin.
- 8 små potatisar, halverade.
Anpassad från 8 portioner
Instruktioner
- 1
Blanda salt, peppar, vanlig paprika, kanel, spiskummin och koriander och gnid in köttbitarna med denna kryddblandning.
- 2
Hetta upp oljan i en stor gryta (gärna en tagine eller gjutjärnsgryta) på medelhög värme och bryn köttbitarna runt om tills de fått fin yta, ca 10 minuter.
- 3
Tillsätt hackad lök och fräs tills den mjuknat, ca 6–7 minuter. Lägg i vitlök och ingefära och fräs ytterligare ett par minuter.
- 4
Rör ner tomatpuré och låt fräsa några minuter, tillsätt sedan krossade tomater, buljong samt de övriga kryddorna (spansk paprika, mald koriander, spiskummin, gurkmeja). Koka upp.
- 5
Sänk värmen, sätt på lock och låt grytan sjuda i ca 45 minuter.
- 6
Tillsätt morötter och kikärtor, täck och fortsätt sjuda i ca 30 minuter.
- 7
Rör i torkade aprikoser och russin, och fortsätt att sjuda med lock tills köttet är väldigt mört och såsen tjocknat — detta kan ta ytterligare 2 timmar beroende på köttets bitstorlek. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite extra vatten eller buljong.
- 8
Till sist, tillsätt de halverade små potatisarna under de sista ~25–30 minuterna av kokningen. Smaka av med extra salt och peppar vid behov.
- 9
Servera rykande het, gärna med couscous, ris eller bröd som suger upp den mustiga såsen.
Dryckesförslag
Välj åldersgrupp för att se anpassade dryckesrekommendationer