← Tillbaka till alla recept

Statiskt genererad

Fransk linssallad

En smakrik och fräsch sallad med linser, rotfrukter och örter.

Tid

1 h 10 min

Portioner

9 portioner

Svårighetsgrad

Lätt

Favoriter

0 favoriter

brunchmiddaglunchbönorhuvudrättsidorätt
4.0 ★ (1)
Fransk linssallad

Ingredienser

9
portioner
  • 3,6 dl torkade linser (helst franska gröna linser)
  • 5 kvistar timjan, plus 2 tsk timjanblad
  • 5 små rosmarinkvistar
  • 2 färska lagerblad
  • 0,6 dl rödvinsvinäger
  • 4,5 msk extra jungfruolivolja, plus mer efter smak
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk honung
  • 1 stor citron, zestad och pressad
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 medelstora schalottenlökar, rensade, halverade och skivade längs (ca 170 g)
  • 2 till 3 små vitlöksklyftor, hackade
  • 3 medelstora morötter, tunt skivade (ca 230 g)
  • 1 liten huvud radicchio, halverad, urkärnad och tunt skivad (ca 170 g)
  • 1 stor knippe persilja, blad och stjälkar, fint hackade (ca 115 g)
  • 1 msk grovt hackad dill
  • 2 tsk hackade dragonblad

Anpassad från 9 portioner

Instruktioner

  1. 1

    Sortera linserna och skölj dem väl. Använd kökssnöre för att binda ihop timjan, rosmarin och lagerblad i ett litet knippe för att bilda ett bouquet garni. (Detta är inte nödvändigt, men gör det lättare att ta bort örterna efter tillagning.)

  2. 2

    Tillsätt linserna och bouquet garni i en stor kastrull och häll på tillräckligt med vatten för att täcka med 5 cm. Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen för att hålla en sjudning. Täck över och sjud tills linserna är mjuka, 12 till 20 minuter, beroende på vilken typ av linser du använder. Ta bort bouquet garni. Häll av linserna och skölj med kallt vatten. Lägg ett kökshandduk på en plåt och häll ut linserna jämnt för att torka och svalna.

  3. 3

    Medan linserna kokar, förbered vinaigretten: I en stor skål, kombinera vinäger, olivolja, senap, honung, timjanblad, hälften av citronsaften, 1 msk salt och 2 tsk peppar; vispa väl. Tillsätt schalottenlökarna och vitlöken och blanda väl.

  4. 4

    Rör ner morötterna och radicchio för att täcka, tillsätt sedan de avsvalnade linserna och blanda igen. Rör ner persiljan, dillen, dragonen och hälften av citronskalet.

  5. 5

    Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Avsluta med en generös skvätt olivolja, citronsaft efter smak och några fler nypor citronskal. Denna sallad kan förvaras täckt i kylskåp i upp till 4 dagar, men den kommer sannolikt inte att hålla så länge. Smaken förbättras med tiden, men du behöver justera kryddningen igen vid servering.